keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Broken seed stitch -sukat




 

 Broken seed stitch -neule eli räjähtävä helmineule:

1. kerros kaikki oikein vaalealla langalla
2. kerros 1 o 1 n tummalla langalla
3. kerros kaikki oikein vaalealla langalla
4. kerros 1 n 1 o tummalla langalla

Toista näitä neljää kerrosta. Sukan pohjassa helmineule vaihtuu sileään neuleeseen.

Lankana 7 veljestä grafiitti ja vaalean harmaa. Puikot nro 3½. Langanmenekki 112 g.

Koko 38. Luo 48 silmukkaa (= 12 s puikolle). Neulo joustinneuletta ( = 2 o 2 n) suljettuna neuleena 8 kerrosta. Sen jälkeen vaihda rikottuun helmineuleeseen ja neulo sitä noin 11 cm.



Aloita kantatilkku neulomalla puikon I silmukat IV puikolla (= 24 s). Jätä muut silmukat odottamaan. Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat oikein. Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 12 kertaa (= 24 kros).

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa neuletta kuin aiemmin. Neulo työ oikeasta reunasta kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 silmukkaa. Tee ylivetokavennus (nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1 silmukka oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli). Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6 silmukkaa nurin ja neulo kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ.  Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 silmukkaa, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän silmukat pysyvät samana (8). Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun silmukat kahdelle puikolle (4, 4).

Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo poimitut silmukat kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 12 s + 1 s puikkojen välistä ja neulo poimitut silmukat kiertäen oikein IV puikolle.



Jatka näillä kaikilla 58 silmukoilla rikottua helmineuletta (jalkapohjassa sileää neuletta) ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen. Neulo 1 välikerros, tee kavennukset kuten edellä, neulo 2 välikerrosta, tee kavennuskerros, 3 välikerrosta jne. Kun kaikilla puikoilla on jäljellä 12 silmukkaa, lopeta kavennukset.

Jatka sileää neuletta kunnes pohjan pituus on 20 cm tai pikkuvarvas peittyy.

Aloita sitten kärkikavennukset eli sädekavennukset: neulo jokaisen puikon keskellä ja lopussa 2 s oikein yhteen. Neulo 4 välikerrosta ja toista kavennukset jokaisen puikon keskellä ja lopussa. Neulo 3 välikerrosta ja toista kavennukset. Jokaisen kavennuskerroksen välistä vähenee aika 1 välikerros. Jatka kavennuksia tähän tapaan, kunnes työssä on 8 silmukkaa. Katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.




11 kommenttia:

  1. Tosi nätit, omista tuli liian isot (=väljät). No jos talvella tarvii kerrospukeutua niin onpahan sopivat sukat toisten tai kolmansien villasukkien päälle :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kyllä minä itsekin tykkään. :) Ja onhan se hyvä omistaa jotkut vähän isommatkin sukat. :D

    VastaaPoista
  3. Teen puuvillalangasta unisukkia tällä mallilla. Tulee aika veikeät :)

    VastaaPoista
  4. Voiko nuo sukat aloittaa myös tummalla ensin eikä vaalealla langalla? ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin sukkien ilme muuttuu, värit vaikuttavat siihen, miten kuvio tulee esiin. Kannattaa kokeilla.

      Poista
  5. Tossahan on kirjotusvirhe ohjeessa. Ei todellakaan tuu oikeeta kuvioo!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika moni on tällä ohjeella sukat kutonut, niin kuin minäkin. Missä kohtaa siellä sinun mielestäsi on virhe?

      Poista
    2. Kannattaa ottaa huomioon, että värien valinta vaikuttaa siihen, miten kuvio tulee esiin.

      Poista
  6. Hei. Teen miehelleni tälläisiä. Miten voi estää ettei tule liian isot kun tuota helmineuletta tulee myyös tuohon jalkapöydän päälle? Voiko esim vähentää jalkapöydän päälle tulevasta osuudesta esim per puikko 2 silmukka tms? Sukat pitäisi kestää kengissä hyvin.

    VastaaPoista
  7. Hei, kyllä voi vähentää silmukoita, kunhan on kahdella jaollinen. Tai sitten voi jättää helmineuleen jalkaterästä pois ja neuloa kaikki silmukat oikein.

    VastaaPoista